Rutes per Barcelona 1

Ruta del Camí de Mar

Aquesta ruta comença a l’Hospitalet del Llobregat, just al límit amb Barcelona. És la primera de les rutes litorals i la més muntanyosa, doncs s’enfila pel penyal de Montjuïc fins a 165 m. sobre el nivell del mar. Creuarem, d’entrada, el barri obrer de la Zona Franca, seguirem pels miradors de la Muntanya Olímpica i arribarem al punt més alt, el Mirador de Mar. El Camí de Mar que voreja el Castell de Montjuïc, serà una balconada constant sobre la Mediterrània fins que, per Miramar, baixarem a Colom per acabar a les Reials Drassanes.

Ruta lineal.

Estació FGC L-8 Ildefons Cerdà (Metro del Baix Llobregat)
Gran Via de les Corts Catalanes.- Sortim recte uns metres. Estem a l’Hospitalet de Llobregat just al límit amb Barcelona envoltats d’edificis de nova construcció.
Pont damunt de l’autovia de Castelldefels.- L’agafem a l’esquerra i Creuem l’autovia per un pont de vianants.
Gran Via de les Corts Catalanes.- Ja a l’altre costat, seguim a l’esquerra com si tornessin enrere, fins el primer carrer.
C/. Literatura.- L’agafem a la dreta.
C/. de les Ciències.- Hi anem a l’esquerra.
C/. Platí.- L’agafem a la dreta després de creuar la Carretera del Prat. Entrem a Barcelona, al barri de la Zona Franca, per un carrer de vianants envoltats de col·legis.
Pl. José Sánchez Rios.- Petita placeta envoltada de blocs de pisos que creuem amb línea recta.
C/. del Temple.- Continuació de la placeta entre blocs d’habitatges.
C/. dels Alts Forns.- Girem a l’esquerra. Deu el seu nom a les antigues foneries que hi havia.
Pg. de la Zona Franca.- Creuem i anem a la dreta. Aquest passeig es l’antic camí de la Marina de Sants, avui ocupada pel Port Industrial de Barcelona. Trobem una zona de vianants a l’esquerra hi l’agafem.
Jardins de Can Ferrero.- A l’esquerra hi podem veure la Casa del Rellotge nucli central d’una antiga fàbrica de galvanitzats i actualment Centre Cívic.

 Jardins de Can Ferrero

C/. Mare de Déu del Port.- Hi anem, breument, a la dreta.
C/. Foc.- Hi anem a l’esquerra. Comencem a pujar i, a la dreta, els terrenys deixats per les antigues pedreres anomenat Sot del Migdia, han donat pas a uns espais multi-usos on s’hi poden trobar camps d’esports i una zona per aprendre a conduir cotxes.
Escales Mirador del Migdia.- Pugem en diagonal a la dreta, per unes escales amples i vermelloses que més endavant es converteixen en un ampli camí enquitranat. Deixem alguns camins que creuen horitzontalment i que porten, a l’esquerra, als miradors olímpics des de on es poden contemplar l’Estadi i el Palau St. Jordi. Al capdamunt, ja a tocar amb el mur del Cementiri tenim l’autèntic Mirador del Migdia o Mirador Olímpic. Si anéssim a la dreta fins al final d’aquesta gran explanada trobaríem un camí senyalitzat com Camí de l’Esparver, que davalla fins  una collada on sembla que hi havia un assentament ibèric i en un promontori rocós, a l’esquerra, hi havia la residencia d’estiu dels Comptes de Barcelona. A baix, s’hi veu el Fossar de la Pedrera, on reposen les restes dels catalans afusellats a la Guerra Civil. Seguint el camí, tornariem en forta baixada, al carrer de la Mare de Déu del Port.

 Escales del Mirador del Migdia
Panoràmica del Mirador del Migdia o Mirador Olímpic

Entrada al Cementiri.- Estem a l’entrada nord del que ha estat durant molts anys, el gran cementiri de Barcelona. Es interessant la visita dels conjunts escultòrics funeraris i dels espais històrics com el Fossar de la Pedrera.
Pg. del Migdia.- Deixem la porta del Cementiri a l’esquena i anem a la dreta per seguir pujant.
Escales Mirador del Mar.- Agafem de nou a la dreta, unes escales més reduïdes que les anteriors, però també d’amples graons, que de nou ens porten a un camí enquitranat. Deixem un camí a l’esquerra i un altre a la dreta i sortim a una area d’esbarjo.
Area d’esbarjo del Mirador del Mar.- Zona amb taules, bancs i font ombrejada amb pins mediterranis. Anem a la dreta cap el mirador.

 Zona Franca des del Mirador de Mar

Mirador del Mar.- Podem contemplar el port, la desembocadura del Llobregat, el litoral fins al Garraf, tot el Baix Llobregat i les muntanyes de l’Ordal i Montserrat.

 Port Industrial des del Mirador de Mar

Area d’esbarjo del Mirador del Mar.- Reculem de nou a l’àrea d’esbarjo resseguint la tanca de fusta que ens empara del penya-segat de la muntanya i pugem fins un petit bar que deixem a l’esquerra.
Camí del Mar.- Anem a la dreta just davant del bar, sempre seguint la tanca de fusta. Resseguim clarament tota la muralla del Castell de Montjuïc per aquest antic camí de ronda. Dalt de la muralla hi podem veure alguns canons.
El castell actual, construït el 1751, per Juan Martin Cermeño damunt d’un altre anterior, ha tingut sempre tristos records per els catalans, doncs ha estat un bastió de repressió i tragèdia per Barcelona i Catalunya des de la Guerra dels Segadors, al 1641, fins a la Guerra Civil espanyola al 1936 i la posterior dictadura del General Franco. Al final de la muralla i a l’entrada del fossar principal i trobem una escultura dedicada al bicentenari del Sistema Mètric Decimal, que sembla ser que Barcelona va ser-ne punt clau en els estudis doncs el meridià de Paris passa per la ciutat i la mesura es va fer de Dunkerque a Barcelona, tenint com vèrtex geodèsic la muntanya de Montjuïc.

 Camí de Mar
La passarela del port i l'hotel Vela des del Camí de Mar
Fossar del Castell de Montjuïc

Jardins del Mirador de l’Alcalde.- En deixar el mur del castell, el camí inicia una forta baixada per un espès bosc de pi mediterrani fins arribar a l’entrada dels Jardins del Mirador de l’Alcalde. Hi trobem un escut de Barcelona monumental unes escalinates que cap a la dreta continuen resseguit el penya-segat de la muntanya amb una gran vista sobre el port i tot el litoral nord amb la Serra de Marina i el Montseny al fons. Del jardí cal destacar les cascades dissenyades per Carles Buïgas, autor també de la Font Màgica, i que vol representar els salts d’aigua en terrasses que hi ha  ales Grades de Soaso al Pirineu Aragonès . El païment de 420 m2. dissenyat per Joan Josep Tharrats, està format per peces de detritus de la construcció, material de desballestament i restes d’ampolles i està catalogat com patrimoni artístic. Aquest espai va estar urbanitzat del any 1960 al 1969 després que el General Franco cedís el Castell de Montjuïc a la ciutat.

 Jardins del Mirador de Montjuïc

Carretera de Montjuïc.- Sortint del Mirador, anem a la dreta per un fort pendent, deixant a l’esquerra l’estació intermèdia del aeri de Montjuïc i el monument a la sardana, obra de Josep Cañas del 1966.

 Monument a la Sardana

Carretera Antiga de Montjuïc.- Anem a la dreta pel que era la antiga carretera del castell avui desviada per enllaçar amb el passeig de Miramar i evitar el fort pendent que tenia fins al port. Sortirem darrera del modern hotel de Miramar i baixarem per unes escales fins una rotonda. Anirem a la dreta voltant l’hotel.
Pl. de l’Armada.- Arribem a una explanada amb vistes espectaculars sobre el port i amb l’estació superior del aeri del port. Aquesta plaça es més coneguda com Miramar i està dominada per l’edifici del hotel que destaca per tenir una part clarament més antiga i que havia estat la seu dels primers estudis de Televisió Espanyola a Barcelona. Destaquen dues escultures, La Pomona de Pau Gargallo i La Fertilitat de Josep Clarà, i uns arbres molt vells anomenats bellaombres.

 Plaça de l'Armada
La Fertilitat de Josep Clarà



Jardins de Mossèn Costa i Llobera.- Situats al fons de la Plaça de l’Armada i al inici de l’antiga carretera del port. Creat el 1970, va ser dedicat al poeta mallorquí Miquel Costa i Llobera. S'hi cultiven 800 espècies de cactus i plantes crasses i suculentes procedents d'arreu del món, especialment d'Àfrica, Amèrica i Austràlia. També acull una dotzena d'espècies de palmeres, la col·lecció Pallanca (Bordighera, Itàlia), i la col·lecció del cactòfil Joan Pañella i Bonastre.Entre els exemplars exhibits hi destaca un Oreocereus neocelsianus vell de 200 anys. Escampades entre les plantes es troben diverses escultures d'artistes catalans. Sortim dels jardins per la seva part baixa.


 Jardins Mossèn Costa i Llobera

Passatge de les Bateries.- Hi anem a l’esquerra. Aquest passatge deu al seu nom per ser el camí que portava a les bateries de costa que defensaven el castell.
Av. del Paral·lel.- Sortim davant de la porta de les Reials Drassanes (ressenyades a la ruta 2), creuem i anem a la dreta seguint el fossar.
Pg. de Josep Carner.- Anem a l’esquerra, resseguit les Drassanes que en aquest punt alberguen el Museu Marítim de Barcelona. A la dreta hi ha el monumental edifici de la duana del port.
Pl. del Portal de la Pau.- Anem a l’esquerra. Destaca el monument a Cristòfor Colom erigit el 1888, obra de Gaietà Buigas amb escultures de Rossend Nobas feta amb ferro i amb una estàtua de Colom de 7,20 m. al capdamunt, feta amb bronze. Al seu voltant hi ha vuit estàtues, quatre representen Catalunya, Aragó, Castella i Lleó i les altres quatre, els catalans que van ajudar a Colom a arribar a Amèrica. Hi ha també, vuit lleons obra d’Agapit Vallmitjana i vuit escenes de la vida de Colom.

 Monument a Colom

Rambla de Sta. Mònica.- Creuem les Rambles al seu passeig central davant del edifici del Sector Naval de Catalunya.
Estació Metro L-3 Drassanes.- Anem a l’esquerra i acabem a l’estació de Drassanes.

 Mapa de la ruta

7,1 Kms Recorregut per la Zona Franca, Miradors Olímpics, Camí de Ronda de Montjuïc i Miramar.

No hay comentarios:

Publicar un comentario