Rutes per Barcelona 4


Ruta del nou Poble Nou i el Fòrum

Durant la primera meitat del segle XX l’avanç del Eixample barceloní s’estén cap a St. Martí de Provençals creant el Poble Nou, amb intent de fer arribar la Diagonal al mar. No s’aconsegueix i queda un entramat d’empreses i vivendes totalment caòtic amb carrers a mig fer i un front marítim ocupat industries altament contaminants, vies de tren i espais tristament recordats a la guerra civil com el Camp de la Bota.
Les Olimpíades del 92 remodelen part d’aquest espai, sobretot el front marítim, creant noves platges com Nova Icària, Bogatell i Mar Bella, però, el projecte queda aturat de la Rambla del Poble Nou cap el nord, deixant un munt de runes d’indústries semi abandonades i un litoral ple de deixalles.
El 1998, un nou projecte d’olimpíada cultural, el Fòrum Universal de les Cultures 2004, reprèn la remodelació del espai des de la Rambla fins més enllà dels límits de la ciutat amb St. Adrià del Besòs i obre la Diagonal fins al mar. Així aquest discutit tros de Barcelona és humanitzat. L’any 2004 s’hi fa el Fòrum Universal de les Cultures amb un controvertit èxit i des de llavors, malgrat la crisi, no ha parat de créixer. Aquesta ruta ens el mostra.

Ruta circular

Estació de L-4 Poble Nou
C/. Bilbao.- Girem a la dreta per aquest carrer.
Jardins de Simone de Beauvoir.- Al mateix carrer Bilbao, un cop passat el carrer Llull trobem aquest parc dedicat a aquesta famosa escriptora francesa.
Pl. Juli González.- Seguint, també el mateix carrer Bilbao, trobem aquest espai dedicat a l’escultor barceloní.
C/. Jonquera.- Continuació del carrer Bilbao.

Parc del Poble Nou

C/. Litoral.- Continuació del carrer Jonquera. Un cop creuada la Ronda Litoral per un pont, ens aboca a la platja. A la dreta trobem el Parc del Poble Nou o de la Mar Bella i a l’esquerra unes pistes de skate.

                                                      Pistes de skate a la Mar Bella


Platja de la Mar Bella.- Girem a l’esquerra resseguint el Poliesportiu de la Mar Bella per un passeig per a vianants i bicicletes.

Platja Nova Mar Bella.- Seguint pel passeig, creuem un pont i entrem a la nova platja guanyada amb les obres del Fòrum. A la dreta, un espigó amb un restaurant amb forma de vaixell i el mar.

                                                             Platja de la Mar Bella

Passeig Marítim de la Mar Bella.- Seguim vorejant la platja per aquest passeig.

                                                    Edificis singulars de la façana litoral

Platja de Llevant.- A la dreta, és la última platja de la zona. Al fons veiem l’espai reservat al futur zoo marítim de Barcelona.

Parc del Camp de la Bota.- Al final del Passeig Marítim de la Mar Bella i a tocar de la gran plaça del Fòrum i trobem aquest espai amb pistes per patinar. El Camp de la Bota és tristament famós des de fa més de 150 anys. A la guerra de la Independència, els soldats francesos que assetjaven Barcelona hi feien pràctiques de tir. Més tard es va edificar el Castell de les Quatre Torres per la repressió de Barcelona. Es va fer servir per les pràctiques dels soldats que anaven a Cuba o a les Filipines i un cop perdudes les colònies va servir de refugi per a tots els servents filipins que van tornar amb els seus amos catalans, donant així el nom de barri de Pekín al lloc. Amb l’Exposició del 29 i la construcció del Metro, onades d’immigrants, van construir-hi barraques per poder  viure. Durant la guerra civil s’hi van acollir refugiats i un cop acabada, l’anomenat “Parapeto” va servir per afusellar els dissidents del franquisme. Es calcula que a la dècada dels 60 hi malvivien més de 4000 persones i el castell havia estat convertit en escola. Es a partir d’ací que comença un lent desmantellament de la zona (més de 15 anys) i son les Olimpíades del 92 les que acaben amb aquest barri marginal degradat per la droga. El Fòrum Universal de les Cultures 2004 el deixa com el veiem ara.

Parc del Auditoris.- Girem a la dreta en direcció al mar i després de passar una tanca de control de vehicles, pugem una rampa a l’esquerra que ens porta a un mirador i una graderia. És un terreny guanyat al mar a la desembocadura del riu Besòs i està fet de dunes que delimiten uns espais per acollir-hi espectacles musicals a l’aire lliure. Al mar, una gran piscina de 2 hectàrees irregular tancada per esculls artificials crea una zona de bany i d’entrenament d’esports nàutics. Per protegir la zona de les onades es va construir l’illa artificial de Pangea, a 60 m. de la costa.

                                                              Parc dels Auditoris
                                                   L'illa de Pangea i la gran piscina
                                      Panoràmica des del mirador del Parc dels Auditoris


Plaça del Fòrum.- Hi arribem per una rampa que dona l’accés als vehicles a la zona de banys del Parc dels Auditoris i situada al final d’aquest. És la plaça més gran de Barcelona amb 84.000 m2, i compte amb una gran placa fotovoltaica de 1.700 m2, un bosc de columnes que crea diferents espais per a tot tipus d’actes.

                                                                 La gran placa solar

Pont del Fòrum.- Anem a la dreta pel costat de la gran placa fotovoltaica i entrem al pont que creua per damunt del Port del Fòrum. Te 210 m. de llarg i està fet de ferro en forma d’entramat irregular.

                                                                  El pont del Fòrum

                                                             Port del Fòrum des del pont

Parc de la Pau.- Una rampa amb palmeres ens porta de nou a la platja. Al fons veiem l’incineradora i la tèrmica del Besòs. Girem a l’esquerra per unes escales i sortim a una esplanada de rajola vermella amb petits parterres i palmeres. Aquest parc és també un espai recuperat d’onze hectàrees a la desembocadura del riu Besòs. Anem girant a l’esquerra i creuem el carrer de St. Ramon de Penyafort i pugem una llarga rampa que voreja el port.

                                                                    Parc de la Pau

Port del Fòrum.- Es un port esportiu amb amarradors per iots de diferents calats i zona comercial.

                                                 Port, pont i placa solar des del mirador

Pl. Ernest Lluch.- Al final del mirador del port trobem aquesta plaça que forma part de la gran esplanada del Fòrum i veiem el Museu Blau, edifici en forma de prisma triangular de 180 m. de costat per 25 m. d’alçada, d’un blau intens, obra dels arquitectes Jacques Herzog i Pierre de Meuron. Fou l’emblema del Fòrum Universal de les Cultures 2004. El sostre de l’edifici te una piscina de poca profunditat que fa d’aïllant tèrmic i els seus laterals blaus estan travessats per franges de vidre que simulen l’aigua vessant. Al seu interior hi ha la seu del Museu Nacional de Ciències Naturals de Catalunya, un auditori i una sala d’exposicions.
Al davant, l’edifici de Telefònica de color blanc, obra d’Enric Massip, contrasta no tant sols cromàticament sinó també per el seu volum increïble si es mira des de la Diagonal.



                                                      Edifici Fòrum / Museu Blau

Pl. Llevant.- Aquesta rotonda tanca la Diagonal, la gran arteria vial de Barcelona, de muntanya a mar. El conjunt d’edificis dignifica aquesta avinguda ideada per Ildefons Cerdà i que durant molts anys va estar abandonada a la seva part baixa, contrastant amb resta que sempre ha format part de la Barcelona senyorial. Anem a l’esquerra.

                                                    Plaça Llevant i final de la Diagonal
                                                                 Edifici Telefònica

Pl. Leonardo Da Vinci.-  Vorejant l’edifici Blau arribem a aquesta plaça amb arbres. A la dreta i veiem el Centre de Convencions de Barcelona, unit al Museu Blau per una rambla subterrània.
Pg. De Garcia Faria.- Anem a la dreta vorejant el Centre de Convencions per una zona enjardinada amb bancs de disseny i unes estructures metàl·liques anomenades “Peinetas”.

                                                          Passeig de Garcia Faria

Parc de Diagonal Mar.- De nou a la dreta, entrem al parc. És el segon parc més gran de Barcelona i la seva estructura és complexa, dividida en cinc parts, es presenta com un espai pantanós recordant que aquesta era una zona de maresmes. Ideat per Enric Miralles, és un entramat de camins, estanys i turons creuats per carrers i petites illes de cases. La vegetació, variada, va des de palmeres i oliveres fins a la vegetació de ribera amb xops i joncs. Destaca un drago de més de 150 anys.


                                                               Parc de Diagonal Mar

Pg. Taulat.- Sortim d’aquest tram de parc i anem a l’esquerra pel passeig del Taulat .
C/. Selva de Mar.- Girem a la dreta per la plaça que forma la cruïlla amb Taulat per contemplar la Torre de les Aigües del Besòs.
Parc de Diagonal Mar.- Anem vorejant l’illa de cases sempre a la dreta i entrem de nou al parc. És la parcel·la més gran del parc, amb un gran llac cobert per un entramat metàl·lic i racons on hi fan niu les aus, turons o petites valls on poder descansar a l’ombra.

                                                         Torre d'Aigües del Besòs
                                                             Parc de Diagonal Mar

C/. Llull.- Sortim del parc i anem breument a la dreta fins a trobar la Diagonal.
Av. Diagonal.- Anem a l’esquerra pel passeig central per contemplar els moderns edificis de la zona.

                                                         Avinguda de la Diagonal

C/. Bac de Roda.- Girem breument a la dreta i entrem a l’esquerra al Parc Central del Poble Nou.
Parc Central del Poble Nou.- Aquest parc, també dividit en varies illes, és obra de Jean Nouvel. És un espai tupit de vegetació i envoltat per una tanca perimetral de ferro i vidre, cosa que el fa un lloc tranquil i silenciós que convida al repòs. Sortim pel carrer Espronceda que en aquest punt s’integra al parc amb una coberta vegetal.


                                                           Parc Central del Poble Nou
                                                   Carrer Espronceda / Parc Central

Av. Diagonal.- Seguim recta per creuar la Diagonal i anar a l’esquerra.
C/. Lope de Vega.- Envoltats d’edificis singulars.

                                                                  Edifici Vodafone

Camí Antic de València.- Anem a la dreta per aquest carrer per a vianants que com el seu nom indica és una antiga via de comunicació. Té els seus orígens a les vies Lacunam i Marina romanes que comunicaven Barcino amb la Via Augusta.
Plaça de Can Felipa.- Anem a l’esquerra vorejant un gran edifici industrial blanc. Aquest edifici albergava l’empresa tèxtil Catex, de la que se’n tenen referències al 1856. És obra de Josep Lluis Mateo i el seu nom ve del seu primer propietari, Felipe Ferrando. El 1974 tanca definitivament la fàbrica i els veïns reivindiquen aquest espai però no és fins el 1984 que és concedeix el seu us al barri per equipaments socials.

                                                                          Can Felipa

C/. Marià Aguiló.- Sortim de la plaça a la dreta i agafem Marià Aguiló en baixada. Aquest carrer respira l’antic St. Martí de Provençals per les seves cases antigues i la seva estretor.
C/. Pujades.- Girem a l’esquerra. Davant nostra tenim la monumental església de Sta. Maria del Taulat.

                                                             Santa Maria del Taulat

Estació de L-4 Poble Nou.- Arribem de nou al punt de sortida i final de la nostra ruta.

                                                                       Mapa de la ruta

9 Kms.
Ruta per la Barcelona més moderna i més oberta al mar. Aquesta ruta juntament amb la 1, 2, i 3 completa tot el litoral barceloní des del riu Llobregat fins al riu Besòs.

No hay comentarios:

Publicar un comentario